Automatisme « Welkom bij Gewichtsconsulente Limburg
Gezond Gewicht – Gezond leven
Bel me voor meer informatie: 06-42061695

Automatisme

Hoe zorg je dat je nieuwe eetgedrag een automatisme wordt.

Dit doe je door nieuwe schakels in je hersenen aan te maken. In ons werkboek wordt daar uitgebreid aandacht aan besteed. Hier is voor gekozen om ook tot inzicht te komen dat elke verandering lastig kan zijn en dat het energie kost om dit te wijzigen. Het is ook logisch dat dit energie kost want je gaat letterlijk “nieuwe schakels en verbindingen”in je hersens aanmaken.

Een samenvatting uit het boek volgt nu: 

Dit artikel gaat dieper in op gewoontes.

Gewoontes zijn eigenlijk stevige en sterke schakels in je hersenen. Bepaalde gewoontes zitten diep genesteld in je hersenen. Je hersenen nemen altijd die weg die het sterkste in je hersenen aanwezig is. Denk aan bijvoorbeeld water. Water laat je door het zand stromen. Er vormt zich een riviertje. Wanneer je opnieuw water op het zand laat lopen zal dit water grotendeels via hetzelfde riviertje zijn weg vervolgen. Zo werken

hersenen ook. Gelukkig maar, want wanneer je bij al je dagelijkse handelingen steeds opnieuw zou moeten nadenken dan wordt een dag erg vermoeiend. Helaas maak je ook gebruik van gewoontes die je liever niet zou willen hebben, zoals bij het maken van keuzes bij het eten.

Het is een automatisme geworden dat je ‘s avonds zin in iets lekkers krijgt en dat je dan gaat zoeken wat je kunt gaan eten. Deze schakel oftewel gewoonte is bij velen van ons stevig ontwikkeld. Net zoals de schakel troost zoeken met eten als je baas, collega of partner vervelend doet. De schakel tussen troost zoeken in eten en de negatieve situatie heeft zich sterk kunnen ontwikkelen, omdat je dit pad vaak hebt gevolgd.

Optie 1: Oude schakel:

Baas doet vervelend (schakel 1) Sterke/stevige verbinding: ik ga eten (schakel 2) Nu wil je van deze vervelende gewoonte af. Je wilt nieuwe verbindingen aanleggen in je hersenen.

Eten als je baas vervelend doet, betekent nog niet dat je ook vervelend tegen jezelf moet zijn!

Dit blijkt echter lastig te zijn en kost doorzettingsvermogen en energie.

Optie 2: Nieuwe schakel aanmaken:

Baas doet vervelend (schakel 1). Je maakt een nieuwe verbinding: Ik ga na het werk een flink stuk wandelen.

Als je niet gewend bent om de laatste weg te bewandelen, zal de neiging om toch de eerste weg te nemen groot zijn. Je dient het nieuwe pad (nieuwe verbinding) vaak te herhalen om deze stevig in je hersenen te nestelen. Als je dat doet dan zal je oude gewoonte na verloop van tijd vervagen en zwakker worden en zul je op een gegeven moment alleen nog maar voor de tweede optie kiezen. De GCN gewichtconsulent gaat tijdens het traject samen met jou op zoek naar jouw oude gewoontes. Gezamenlijk wordt gezocht naar alternatieven en er zal gekeken worden hoe je het makkelijkste je gewoontes kunt wijzigen.

Herhaling van de nieuwe verbindingen en een flinke doses doorzettingsvermogen zal hiervoor onmisbaar zijn. Herhaal je nieuwe vaardigheid vaak. Pas na dertig of zelfs veertig keer verzwakt een oude verbinding. Bedenk wel dat een oude verbinding altijd blijft bestaan ook al is deze zwakker. Blijf dus alert.

Wil je het werkboek bestellen? Dat kan via onze webshop.

Print Friendly

Geen reactie mogelijk.

wat zou Mylene zeggen

gewichtsconsulente Mylene Ruyters

Laatste berichten

  • Automatisme Automatisme
    Hoe zorg je dat je nieuwe eetgedrag een automatisme wordt. Dit doe je...
  • Mijn radar Mijn radar
    Mijn radar Ik krijg vaak de vraag van klanten hoe het kan dat...

Uw BMINaar de BMi tabel »

© 2011-2023 All Rights Reserved